تفاوت میکروفن بیسیم UHF و VHF در چیست؟

میکروفنهای بیسیم به کاربران اجازه میدهند تا بدون محدودیت و مزاحمت سیم، آزادانه جابجا شوند و صدا بدون افت کیفیت به باندها منتقل شود این کار با استفاده از فرکانس رادیویی RF برای ارسال سیگنالهای صوتی انجام میشود. از جمله سیستمهای بکار رفته در میکروفن بی سیم، سیستم UHF و VHF است که هر کدام از آنها ویژگی و کاربرد خاص خود را دارند. ما در این مقاله قصد داریم شما را با این دو سیستم آشنا کنیم و تفاوت میکروفن بیسیم UHF و VHF را بیان کنیم.
UHF و VHF در واقع فرکانسهایی هستند که برای انتقال صدا در میکروفن بی سیم از انها استفاده میشود. فرکانس رادیویی RF نشان دهنده بازهای از امواج رادیویی است که دستگاه برای ارسال سیگنال صوتی از میکروفن به گیرنده استفاده میکند. لازم به ذکر است که بازه مجاز امواج در هر کشور متفاوت است. تنظیم و تخصیص فرکانسهای رادیویی توسط سازمانهای دولتی خاص در هر کشور صورت میگیرد و این سازمانها علاوه بر فرکانس، حداکثر انحراف، قدرت مجاز فرستنده و برخی از موارد دیگر را تعیین میکنند.
فرکانس UHF چیست؟
فرکانس UHF مخفف عبارت Ultra-High Frequency به معنای فرکانس فوق بالا است. فرکانس UHF بین 300 مگاهرتز تا 3 گیگاهرتز را شامل میشود و اغلب در محدوده 470 تا 698 مگاهرتز برای میکروفونهای بیسیم استفاده میشود. در میکروفنهای بی سیم UHF با برد کم این مقدار بین (450-806 مگاهرتز) و در میکروفن بیسیم UHF با برد بالا این مقدار بین (900-952 مگاهرتز) تعیین شده است.
کاربرد فرکانس UHF در تلفن همراه، ارتباطات ماهوارهای و پخش تلویزیونی نیز بسیار حیاتی است.
معرفی میکروفن بی سیم UHF
میکروفن بیسیم UHF از محدوده فرکانسی 470 تا 698 مگاهرتز استفاده میکند. این نوع میکروفنها جزء میکروفنهای حرفهای هستند که دارای کیفیت بالا، برد قابل قبول و تداخل فرکانسی کم میباشند. از آنجا که فرکانس UHF دارای طول موج کوتاهتری است بهتر از موانع عبور میکند و در محیطهای بسته عملکرد پایدارتری از خود نشان میدهد. بنابراین از میکروفن بی سیم UHF در محیطهای شلوغ و بسته و همچنین برای کاربردهای حرفهای بسیار استفاده می شود.
از میکروفن بی سیم UHF به عنوان میکروفن خوانندگی در اجراهای زنده و کنسرتهای شلوغ، استودیو ضبط صدا، کنفرانس و سخنرانی و میکروفن مناسب مداحی در اماکن مذهبی مانند مسجد و حسینیهها کاربرد فراوان دارد.
فرکانس VHF چیست؟
فرکانس VHF مخفف عبارت Very High Frequency به معنای فرکانسهای بسیار بالا است. فرکانس VHF بین 30 تا 300 مگاهرتز را پوشش میدهد و معمولاً در محدوده 174 تا 216 مگاهرتز برای تجهیزات صوتی به کار میرود. در میکروفنهای بی سیم VHF با برد کم این مقدار بین (49-108 مگاهرتز) و در میکروفن بیسیم VHF با برد بالا این مقدار بین (169-216 مگاهرتز) تعیین شده است.
فرکانس VHF در میکروفنهای بیسیم، پخش رادیویی، تلویزیون آنالوگ و ارتباطات هواپیمایی ارتباط بین خلبان و مرکز کنترل نیز کاربرد دارد.
معرفی میکروفن بیسیم VHF
میکروفن بیسیم VHF معمولا از محدوده فرکانسی 174 تا 216 مگاهرتز استفاده میکند. این نوع میکروفنها جزء میکروفنهای مقرون به صرفه و اقتصادی به شمار میروند. عملکرد انها سادهتر و در محیطهای کمتر شلوغ و کم تداخل استفاده میشود.
میکروفن بی سیم VHF دارای طول موج بلندتری است بنابراین در محیطهای باز و در مکانهایی که فواصل نسبتا طولانی است و موانع کمتری وجود دارد کاربرد دارد. استفاده میکروفن بیسیم VHF در محیطهای شلوغ و دارای موانع زیاد ممکن است با افت کیفیت سیگنال مواجه شود.
میکروفن بی سیم VHF در سخنرانیها و جلسات کوچکتر، مدارس، مساجد و کلیسا، مراسمات خانگی و رویدادهای کوچک که نیاز به میکروفن حرفهای نیست کاربرد دارد.
در ادامه به بررسی تفاوت میکروفن بیسیم UHF و VHF میپردازیم با ما همراه باشید.
تفاوت میکروفن بیسیم UHF و VHF
میکروفنهای بیسیم UHF و VHF دارای ویژگیهایی هستند که آنها را از یکدیگر متفاوت میکند. از جمله تفاوت میکروفن بیسیم UHF و VHF می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- میکروفن بیسیم VHF دارای برد بیشتری در فضاهای باز است و برای محیطهایی با موانع کم مناسبتر میباشد. در شرایط ایدهآل و بدون وجود موانع، امواج VHF میتوانند برد بیشتری نسبت به UHF داشته باشند. اما میکروفن بی سیم UHF در محیطهای شلوغ و پر از مانع بهتر عمل میکند، زیرا قابلیت عبور از موانع و دیوارها را دارد.
- میکروفونهای بی سیم VHF ممکن است در برخی شرایط که در نزدیکی منبع نویز مغناطیسی قرار بگیرند نسبت به میکروفن UHF نویز بیشتری تولید کنند. میکروفون بیسیم UHF به واسطه داشتن باند فرکانسی گستردهتر معمولاً کیفیت صدای بهتری دارند.
- یکی دیگر از تفاوت میکروفن بیسیم UHF و VHF این است که میکروفن VHF به علت داشتن تعداد کانالهای کمتر، در فضاهای پر سر و صدا و شلوغ ممکن است با تداخل فرکانسی مواجه شود. اما در نوع UHF به دلیل وجود باند وسیعتر امکان تداخل فرکانسی کمتر است. (زمانی که چند دستگاه بیسیم در یک محیط از فرکانسهای مشابه استفاده کنند، احتمال تداخل فرکانسی وجود دارد. این باعث قطع و وصل شدن صدا یا افت کیفیت آن میشود.)
- میکروفون بی سیم VHF از لحاظ قیمتی معمولاً ارزانتر هستند و برای استفادههای دم دستی و غیر حرفهای گزینه مناسبی محسوب میشوند. اما میکروفون بی سیم UHF به دلیل امکانات پیشرفته و کیفیت بالای صدا، معمولاً گرانتر هستند و برای انجام کارهای حرفهای مانند اجرای کنسرت در محیطهای شلوغ استفاده میشود.
- کاربرد این نوع میکروفنها نیز یکی دیگر از تفاوتهای میکروفن بیسیم UHF و VHF است. میکروفن بی سیم VHF مناسب برای سخنرانیها، جلسات کوچک و استفاده در مجالس خانگی مانند تولد و … میباشد. اما میکروفن بیسیم UHF یک انتخاب مناسب برای اجراهای زنده، کنسرت، استودیوهای ضبط حرفهای و محیطهای شلوغ است.
- بسیاری از میکروفونهای UHF امکان تغییر فرکانس را به کاربر میدهند، به این ترتیب که در صورت وجود تداخل بتوانند به راحتی فرکانس را به کانال دیگری تغییر دهند.
- امواج VHF به انرژی کمتری برای انتقال سیگنال نیاز دارند، بنابراین میکروفونهای بیسیم VHF معمولاً انرژی کمتری استفاده میکنند و نسبت به میکروفنهای UHF طول عمر باتری بیشتری دارند.